България 28 –а в класация за икономическа свобода

Топ три на класацията формират Хонконг, Сингапур и Нова Зеландия.

20.09.2011 | 17:21
България 28 –а в класация за икономическа свобода

България се намира на 28-мо място в глобална класация на канадския институт „Фрейзър“ за икономическа свобода, съобщиха от Института за пазарна икономика. Това е най-доброто класиране на страната ни, откакто институтът следи индекса. Топ три на класацията формират Хонконг, Сингапур и Нова Зеландия.
В доклада за икономическата свобода по света, България постига огромен успех и изпреварва страни като Португалия, Италия и Румъния. Важно е да се отбележи, че данните от този доклад се отнасят за 2009 г., а не за настоящата 2011 г.
Подобряване на данните за инфлацията спрямо тези от 2008 г. е една от причините за доброто представяне на България в този доклад. Така например -  през 2008 г. инфлацията в България е била близо 10 %, докато кризата е успяла да свие тези стойности до нива от 2-3 %.
Реално влияние върху моментното състояние на пазарите в Европа не се очаква да има в резултат от оповестяване на информацията от доклада. Той обаче е много показателен за причините, довели до настоящите колебания на пазарите и обяснява защо някои държави се справят по-добре от други.
Парадоксалното в доклада е, че няма нито една държава от континенталната част на Европа в топ 10, като изключим Швейцария.
За да може Европа да достигне до предходните си показатели, държавите от Стария континент трябва да се върнат към принципи от миналото. Хората трябва да имат възможност свободно да пътуват, да инвестират и да работят. В момента има прекалено много рестрикции, които пречат икономическата свобода да се развива.

Вижте коментара по темата  на икономиста Петър Ганев от Института за пазарна икономика пред Bulgaria ON AIR.