По 10 лв. на декар от държавата искат зърнопроизводители

Принос за по-големите количества зърно имат изплатените субсидии и по-добрите климатични условия.

19.09.2011 | 17:14
По 10 лв. на декар от държавата искат зърнопроизводители

Зърнопроизводителите настояват и тази година националното доплащане за декар да остане 10 лева. Това заяви в интервю за телевизия Bulgaria ON AIR Наталия Тодорова, изпълнителен директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите. По думите й през тази година износът на зърно ще достигне до приблизително 2 милиона тона.
Средният добив на ечемик е 360 килограма на декар, а добивът на пшеница е 390 кг/дка. Принос за по-големите количества зърно имат изплатените субсидии и по-добрите климатични условия. Качеството през тази година също е по-добро.  Зърното с добри хлебни показатели през 2011 г. е около  40 %, при 20 % година по- рано.
По- слаб се оказва добивът при реколтата от слънчоглед и царевица през тази година. Докато през 2010 г. реколтата от слънчоглед е била  200 кг/дка, то през тази година добивът е 160 кг/дка. При царевицата добивът е бил 600 кг/дка през 2010 г., спрямо 350 кг/дка през 2011 г.
По отношение на цената, изпълнителният директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите Наталия Тодорова съобщи, че борсовите цени на пшеница в световен мащаб се движат между 38 и 40 ст. за килограм, докато в България сделките се сключват на цени от 33-36 стотинки на килограм.
Зърнопроизводителите продължават да настояват да се въведе намалена ставка на акциз на горивата за земеделски нужди. Те все още чакат и друго обещание на управляващите да стане факт.
От бранша настояват и за промени в Закона на собствеността и земеделските земи, които ще регулират по-добре отношенията между собствениците и ползвателите на земи.