След срещата при Борисов: Работни групи определят вида на спорната заповед

Министърът на околната среда и водите Нено Димов не вижда причина да подава оставка

08.08.2017 | 13:21 Редактор: Тодор Петров
След срещата при Борисов: Работни групи определят вида на спорната заповед

Тази седмицща ще бъдат създадени специални работни групи, които ще решат как точно ще изглежда заповедта за земите около Калиакра, които влизат в "Натура 2000". 

Това стана ясно след срещата при премиера Борисов в Министерския съвет, на която присъстваха още представители на браншовите организации и собственици на земи в района на Калиакра.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов увери, че ще направи всичко възможно да защити пред Брюксел продължаване на обсъждане на плана за управление на района. Всички страни ще се опитат да намерят консенсус, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

Премиерът Борисов изрично призова да не се продължава практиката различни страни да се оплакват в Европейската комисия от решения на властта.

Нено Димов пък обясни, че не вижда причина да подава оставка и ще търси консенсус.

Местни от трите засегнати общини - Каварна, Балчик и Шабла настояват за отмяна на забраната за икономически дейности в защитената зона. Според тях ограничението ще доведе до масови фалити. 

Върховната административна прокуратура пък започна проверка именно след заповедта на министъра на околната среда и водите за забрана на строителство и земеделие в Крайморска Добруджа.