Второ изследване на стандартите на храните: Някои са с 50% по-скъпи у нас

Този път не са направени проби в лаборатория и не е ясно дали няма разлика в качеството на съставките

07.08.2017 | 19:08 Редактор: Иван Берберов
Второ изследване на стандартите на храните: Някои са с 50% по-скъпи у нас

Второ изследване на двойните стандарти за храните в България и в Западна Европа показва, че у нас има стоки, които са с 50% по-скъпи отколкото са зад граница. 

Проверяващите са закупили 31 вида продукти от Италия, Франция, Швейцария, а паралелно от България са взети същите стоки, информира репортерът на Bulgaria ON AIR Мария Папазова.

Този път проверката показва, че няма разминаване между съставките по етикет. Не са направени проби в лаборатория и не е ясно дали няма разлика в качеството на съставките. 

Сравнението този път е направено основно за цените. От закупените продукти 9 у нас са по-скъпи, с еднаква стойност са 5, а останалите 17 са по-евтини отколкото на Запад.

Най-скъпи у нас спрямо страните в Западна Европа са оказват макаронените изделия и продукти за направата на паста, като доматеното пюре и кетчупа. Те ни излизат с около 30% по-солено отколкото биха били на Запад. 

Плащаме повече за и някои сладки лакомства, зехтина и някои видове кафе. Проучването показва, че все пак у нас битовият пазар излиза по-евтин.