Стартът на газовите връзки със Сърбия, Румъния и Гърция през 2014 г.

Изграждането на интерконектора с Турция ще се забави, тъй като тръбопроводът дотам ще е част от проекта НАБУКО.

16.09.2011 | 18:15 Редактор: Петко Трухчев
Стартът на газовите връзки със Сърбия, Румъния и Гърция през 2014 г.

България изпревари Гърция и Румъния по конкурентоспособност. В същото време страната ни е слязла с 3 позиции до 74 място в класацията на Световния икономически форум в Давос. Това обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той съобщи и новите дати за изграждане на транс граничните газови връзки със съседните ни страни.
Строителството на газовите връзки със Сърбия, Румъния и Гърция ще започнат най-рано през 2014 година, съобщи по време на парламентарния контрол Трайчо Трайков. Изграждането на интерконектора с Турция ще се забави, тъй като тръбопроводът дотам ще е част от проекта НАБУКО. Крайният срок за строителството на общия газопровод е през 2018 г. Чрез изграждането на тръбата, като част от НАБУКО, държавата ще спести средства, тъй като проектът се финансира от Брюксел.
Опозицията настоява междусистемната газова връзка с Турция да се изгради самостоятелно от НАБУКО и то в по-кратки срокове. Газопроводът от Анкара до Свиленград ще осигури доставки на синьо гориво от Азербайджан, докато за този от Гърция няма достатъчно количества газ, категорични са от опозицията.
Договорът за свързване с газопровода на Гърция е готов. Предварителните проучвания са готови. Строителството ще струва 45 млн. евро. По отношение на газовата връзка със Сърбия предстои 12 месечно проучване. С Румъния строителството също е договорено като тръбопровода ще преминава през Дунав, а Европейската комисия ни финансира с 4,5 млн. евро за изграждането му.