Вид или вкус: По какво се различават българските зеленчуци от вносните?

Често българинът не знае каква стока купува

05.08.2017 | 13:52 Редактор:
Вид или вкус: По какво се различават българските зеленчуци от вносните?
Вид или вкус: По какво се различават българските зеленчуци от вносните?

Вид или вкус. Това е дилемата, пред която се изправяме всеки ден, когато трябва да избираме да купим български плодове и зеленчуци или пък вносни такива. 

Често обаче дори не знаем какво купуваме. Много търговци предпочитат да продават вносна продукция, просто защото тя е с по-продаваем външен вид от родната.

На зеленчуковата борса в Първенец ежедневно минават стотици хора – от търговци на едро до обикновени потребители. Докато пазаруващите за вкъщи предпочитат родно производство, търговците търсят стока, която е по-лесно продаваема. 

Българското може да е по-вкусно, но вносното е по-качествено, казват търговците. Други пък са категорични в обратното - че българската стока е по-качествена от вносната.

Вносният домат е с предимство що се отнася до външен вид и размери. В същото време обаче отстъпва вкусово на българския, твърдят потребителите. Дори тези, които искат български стоки обаче, понякога се оказват подведени. 

Често обаче изборът опира именно до цената и българинът купува по-евтиното, без значение от неговите произход, вкус и външен вид.