БНБ е домакин на изложба „Еврото“

Експозицията ще остане в София до 20 ноември.

16.09.2011 | 17:54 Редактор:
БНБ е домакин на изложба „Еврото“
БНБ е домакин на изложба „Еврото“

Българската народна банка е домакин на уникална изложба, посветена на еврото, неговата история и отличителни характеристики. Експозицията е организирана от Европейската централна банка и ще остане в София до 20 ноември.
София е единадесетият европейски град, домакин на събитието „Еврото“. Организаторите се опитват да привлекат вниманието на всички, които се интересуват от историята на единната валута, методите за защитата й от фалшифициране и символите, увековечени върху банкнотите.

По-специално внимание е отделено на малките посетители, за които е изграден специален детски кът с много игри и изненади. За тях са организирани и два конкурса – за рисунка и есе. Темата и на двата конкурса е „Моята идея за български символ на европейските пари“. От БНБ споделиха, че идеите на младежите ще бъдат използвани при избора на българските символи, които един ден ще поставим върху еврото.
Специален гост на изложбата беше Хосе Мануел Гонсалес-Парамо, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ. Той не скри добрите си впечатления от България и покани всички граждани и гости на София да посетят експозицията.

 „След присъединяването на България към Европейския съюз през 2007 г. българските граждани вече познават по-добре евробанкнотите и монетите – отбеляза Хосе Мануел Гонсалес-Парамо.- Целта на изложбата „Еврото“ е да се повиши информираността на широката общественост за европейските пари и защитните им елементи и за това как се разпознава истинска от фалшива банкнота“.

Управителят на БНБ Иван Искров също изрази желанието си изложбата да привлече голям интерес и да разпространи идеята за единна европейска валута и общо европейско бъдеще.

 „Бих желал да използвам силното медийно присъствие тук, за да поканя всички гости и жители на нашата красива столица да посетят изложбата, да видят колко красива е тя и още веднъж да покажат самочувствие, заслужено самочувствие на граждани на обединена Европа,“  заяви управителят на БНБ Иван Искров.

Изложбата е разположена в паричния салон на БНБ и ще остане там до 20 ноември. Посетителите ще могат да я видят всеки делничен ден между 9.00 и 16.00 часа, в почивните дни, с изключение на периода 22-25 септември, от 10.00 до 17.00 часа. Входът е напълно свободен.