Aкционерно споразумение за „Южен поток“

Заложеният срок за приключване на проекта е декември 2015 г.

16.09.2011 | 16:31
Aкционерно споразумение за „Южен поток“

Италианската ENI, френската EDF и немската Wintershall подписаха с руската компания Газпром договора за създаване на акционерно дружество за строителството на „Южен поток“.  Подписването на документа се състоя по време на инвестиционен форум в Сочи. Президентът на Газпром Алексей Милер обяви, че включването на големи европейски енергийни гиганти е свидетелство за признанието на „Южен поток“ като необходим и важен проект, който ще даде мощен импулс за икономическото развитие на страните от Централна и Югоизточна Европа.
Проектът предвижда изграждането на газопровод по дъното на Черно море от Русия до Европа през българска територия. Планирано е три години след пускането на газопровода в експлоатация – през 2018 г., проектът да осигури пренос на 63 млрд. куб.метра газ.
За реализацията на сухопътната част от проекта България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия подписаха с руската страна междуправителствени споразумения.
До септември 2011 г. е завършена технико-икономическата обосновка на „Южен поток“, включително за морския участък и националните участъци на газопровода. Заложеният срок за приключване на проекта е декември 2015 г.