Държавата извън спора Bulgaria Air - Алма тур

По думите на икономическия министър Трайчо Трайков спорът е между частни компании.

15.09.2011 | 17:17 Редактор: Петко Трухчев
Държавата извън спора Bulgaria Air - Алма тур

Държавата няма да се намесва в спора между Bulgaria Air и Алма тур по казуса с руските туристи, които бяха блокирани на летищата във Варна и Бургас. Това заяви в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той беше призован от депутатите да даде обяснение за скандала между националния превозвач и туроператора.
България не е длъжна да плаща компенсации на руската страна, тъй като Русия не е в Европейския съюз. Дори да имаше гаранционен фонд нямаше как руските туристи да се възползват от него. Това обясни от парламентарната трибуна икономическият министър Трайчо Трайков. Така правителството няма да се намеси в спора между Bulgaria Air и Алма тур, тъй като това са частни компании. Спрямо Русия държавата не е нарушила никакви спогодби, категоричен беше министър Трайков.
След като преди ден от „Коалиция за България“ поискаха неговата оставка заради инцидента с блокираните 500 туристи на летищата по родното Черноморие, днес опозицията отново застана зад призива си министърът да освободи поста си.
Няма да подавам оставка. Дори съм сигурен, че тепърва пак ще ми я искате било то заради горивата, Белене или Лукойл,“ заяви в парламента Трайчо Трайков.
След изявлението на енергийния министър не закъсня и ответната реакция на червените. От „Коалиция за България“ изнесоха данни, според които приходите от акцизи в Агенция Митници са с 200 млн. лв. по-малко от заложения план за изпълнение. Ниската събираемост при запазеното потребление на горива и тютюн социалистите обясниха с разширяващата се контрабанда и липсата на политическа воля за пресичането й.
Депутатът от БСП Румен Петков обвини и Лукойл в съпричастност към контрабандата. Като пример червеният депутат посочи, че количествата преработен петрол са спаднали с 400 хил. тона, а в същото време рафинерията в Бургас декларира по-високи продажби, заявени от компаниите-превозвачи.