Инвестират над 20 млн.лв. в Летище София (видео)

Споразумение за целта подписаха Lufthansa Technik- София и Bulgarian Aviation Group.

14.09.2011 | 08:56
Инвестират над 20 млн.лв. в Летище София (видео)

Споразумение за инвестиране на над 20 млн. лв. подписаха Lufthansa Technik- София и Bulgarian Aviation Group. Средствата ще бъдат инвестирани в  разширението на ремонтната база на Летище София. Българо-германската компанията ще осигури над 200 нови работни места за квалифицирани специалисти и има амбицията да се наложи като лидер в техническото обслужване на самолети.
На церемонията по подписването на договора присъстваха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, посланикът на Германия Матиас Хьопфнер, както и министър-председателят Бойко Борисов.
 „Приятно ми е когато чувам, и то Lufthansa, да казват че за няколко години са увеличили печалбата си, двойно са увеличили оборотите си, че разширяват двойно и тройно производството си - заяви премиерът Бойко Борисов на церемонията след подписването преди ден. -  Това, че 200-250 работни места се откриват в условия на криза и то във високопрофилирана дейност, където и заплатите са добри,“
Разширението на ремонтно-техническото съоръжение на Летище София увеличава капацитета с две допълнителни линии за базово обслужване на самолети. Lufthansa Technik- София ще поеме и цялостното техническо обслужване на българския национален превозвач Bulgaria Air.
 „Компанията ще бъде изцяло с български служители – заяви за Bulgaria on air изпълнителният директор на Lufthansa Sofia Бернд Фрекман.- Като изключим единствено петимата немски техници, всички други специалисти ще бъдат българи. Дори в момента продължаваме да набираме нови служители и да обучаваме настоящите. От инженерна гледна точка, в базата ни в София ще се извършват едни от най-сложните ремонти по поддръжката на самолетите. Няма да има нищо, което да не може да бъде ремонтирано тук,“ категоричен е Фрекман.
За последните две години авиоремонтната база е привлякла клиенти от Европа, Близкия Изток, Азия и Африка. След разширението на базата, Lufthansa Technik- София ще може да обслужва 5 самолета едновременно, което ще повиши значително приходите и обема работа.
„Обслужването на един самолет варира от 17-18 хиляди евро, като може да стигне до 300-350 хиляди евро за един ремонт – коментира пред телевизия Bulgaria on air Пламен Атанасов, изпълнителен директор на Bulgarian Aviation Group. -  Но сумата, която се заплаща изцяло зависи от обема работа, който следва да се извърши по този самолет, независимо дали говорим за по-леки форми или говорим за по-сериозни структурни чекове.“
При предишната си инвестиция от над 20 милиона евро в изграждането на първата ремонтна база, българо-германската компания получи сертификат за "Инвеститор клас А", както и наградата "Инвеститор на годината" за 2008 г.