Булгартабак продаден официално

Над 500 служители на холдинга протестираха.

13.09.2011 | 16:26
Булгартабак продаден официално
Булгартабак продаден официално

Тютюневият гигант на България вече официално е продаден. БТ Инвест е новият собственик на близо 80 % от капитала на „Булгартабак”. Представители на компанията са подписали договор с Агенцията за приватизация. Припомняме, че цената на договора е малко над 100 млн. евро.
Първите 20 % от сумата на договора трябва да влязат в сметката на Агенцията още в деня на подписване. Останалата сума ще бъде преведена след окончателното прехвърляне.
Сделката ще бъде финализирана след като бъде издадено разрешение от Комисията за защита на конкуренцията.
В деня на одобрението на сделката повече от 500 работници на "Булгартабак" протестираха срещу продажбата. Според тях условията по продажбата не са в интерес на дружеството. Клаузите на договора сочат, че новият собственик се задължава да изкупува и преработва минимум 5 000 тона роден тютюн годишно за срок от 5 години, което според работещите в бранша е изключително малко.
При нормален работен темп, холдинга е изкупувал и преработвал над 25 хил. тона български тютюн годишно.
Друга клауза сочи, че средната численост на персонала не трябва да се променя в сравнение с 2010 г. като и разходите за труд трябва да бъдат поддържани на равнищата от 2010 г. 
За следващите  десет години новият собственик на дружеството трябва да запази основния предмет на дейност и да не допуска ликвидация. Според сключения договор още през следващите пет години не трябва да се намалява и акционерното участие и да се осъществяват преобразувания в групата. Също така БТ Инвест трябва да направи 7 млн. лв. инвестиции в холдинга за срок от 2 години. Специалисти споделиха, че холдингът и сега инвестира повече от споменатата сума. Утре се очаква икономическата комисия в парламента да проведе изслушване по сделката за дружеството.
Каква ще бъде съдбата на тютюневия бранш у нас, тепърва ще се изясни.