Отоплението чрез биомаса е най-евтино (видео)

До 130 лв. излиза отоплението на 100 кв. м.

12.09.2011 | 11:30 Редактор: Петко Трухчев
Отоплението  чрез биомаса е най-евтино (видео)

За промени в закона за възобновяеми енергийни източници настояват от Асоциацията за енергийно оползотворяване на биомаса. От бранша са засегнати от новите разпоредби, защото в тях не се предвиждат облекчения за производителите на енергия чрез природни ресурси.
В търсене на начини за постигане на целите за 16 % електроенергия от ВЕИ до 2020 г. държавата пренебрегва друг алтернативен начин за отопление, който излиза по-евтино на домакинствата и бизнеса.
Производството на енергия от биомаса съществува от 20 години у нас. Основните ресурси са отпадъчен дървесен материал. До 3 хил. лева излиза първоначалната инвестиция за закупуване на отоплително тяло. С него може да се отоплява цяла къща и производствено хале, а разходите за гориво са два пъти по-ниски при сметките към Топлофикация на един двустаен апартамент, например. Макар и по-разпространен в бита, този вид енергия може да се използва рационално и в промишлеността.
Уредите за отопление с дървесни отпадъци работят чрез електроенергия. Въпреки това сметките за ток ще скочат с не повече от 10-15 лв. месечно през зимния сезон, тъй като максималната мощност на един уред е 100 вата или колкото една електрическа крушка.
Ръстът в продажбите на отоплителни уреди за изгаряне на биомаси е довел до спад на цените им с над 30 %. Въпреки това пазарът у нас все още е малък. Производителите изнасят по-голямата част от продукцията си за развитите икономики в Европейския съюз, където уредите се търгуват масово.
„Ако сравним с дизел или електроенергия периодът на възвръщаемост на инвестицията в закупуване на уреда е 3 години“, коментира Станимир Класанов – продуктов мениджър.
Световноизвестният цигулар - професор Димо Димов вече е успял да си възстанови средствата, вложени за инсталация с биомаса. Вече три години се отоплява с термична камина, която излъчва два пъти повече топлина, отколкото обикновена печка на дърва. Така спестява и от суровината за огрев. „Разходът на средства е доста по-малък, излиза ми някъде около 100-130 лв. на месец за цялата ми къща от 200 кв. м. – коментира пред Bulgaria on air проф. Димо Димов. - A сега с дървесния чипс дори 100 лв-120 лв.“
От бранша обаче предричат, че заради поскъпването на всички горива в световен план се очакват по-високи цени и на суровините за енергия, добивана от биомаса. Повишението обаче няма да е, колкото ръстът в цената на петрола и природния газ, тъй като пък добивът поевтинява през последните години.


Вижте коментарите на зам.-председателят на Асоциацията за енергийно оползотворяване на биомаса Георги Музафиров, Станимир Класанов – продуктов мениджър и проф. Димо Димов – музикант във видео репортажа.