София- домакин на форум за сигурността

Основната цел на форума е да се предизвика диалог за засилване на мерките срещу терористични заплахи.

12.09.2011 | 09:22
София- домакин на форум за сигурността

Международна конференция за сигурността се провежда в София. Основната цел на форума е да се предизвика диалог за засилване на мерките срещу терористични заплахи. В конференцията освен служители на Министерство на вътрешните работи, ще вземат участие и представители на холандския полицейски синдикат. Те ще споделят своят опит за това как са се справили с терористични заплахи през миналата година. Припомняме, през октомври в Холандия беше залята от терористични заплахи, заради дебатите за забрана на бурките. Участие в събитието ще вземат и служители на полицията от Централна и Източна Европа.
Заместник-министър Димитър Георгиев ще запознае участниците във форума с подготовката и обучението на служителите на МВР, които ще работят с Шенгенската информационна система. Амбицията на българското правителство е да се присъединим към Шенгенското пространство през тази година. До този момент България не е получила зелена светлина за членство в Шенген. Много от старите страни членки смятат, че България не е готова да бъде част от това пространство. Основната причина за техните резерви са недостатъчните резултати от борбата с престъпността и корупцията.
Вътрешният министър Цветан Цветанов многократно изтъкна, че страната ни е изпълнила техническите критерии за членство. Очаква се на 22 септември съветът на вътрешните министри на Европейския съюз да излезе със становище за българското и румънското членство в Шенген.