Темата "НДК" предизвика нов скандал в парламента

От БСП обвиниха Димитър Главчев и управляващите, защото искали да потулят случая

27.07.2017 | 16:18 Редактор: Василена Василева
Темата

Дебатът около доклада на временна комисия за НДК провокира червените да заплашат, че ще свалят правителството, стигна до лични обиди и остра размяна на реплики между управляващи и позиция. В крайна смета депутатите решиха, че няма да удължат срока на действие на временната комисия, която нищи скандала, а така и обсъждането му в парламента, предава Dnes.bg

"Няма никакво съмнение, че на есен вот на недоверие и оставка", скочи червеният Румен Гечев.

Той обаче беше нападнат от депутата от ГЕРБ Антон Тодоров, който го обвини, че носи вина за фалита на банки.

Гечев обаче не му остана длъжен: "Нарече колегите си шайка, а сега ти си застанал в средата на тази шайка, за да лапаш всеки месец заплата, ти ли си морален стожер? Моите родителите са преподаватели пенсионери, достойни хора, а твоите роднини половината минаха през затвора".

И след това очаквано се стигна до караница в пленарна зала.
Румен Гечев отсече, че правителството е дало на бившия вече шеф на НДК Мирослав Боршош 17 милиона лева без да провери как управлява дружеството.

Според Гечев кабинетът е дал парите на "това лице, което разиграва на маймуни премиери, вицепремиери, министри, да може да се развихри".

"Защо никой не е проверил, че в момента на превода е имало само 68 хиляди лева в сметките на НДК, т.е. дружеството е във фактически фалит, преди това Боршош е на загуба от 30 милиона лева и каква е тая божествена сила, която е над божествения премиер, за да върне Борисов отново Боршош на шефското място, след като Лиляна Павлова каза, че е съгласувала уволнението му с премиера", скочи Гечев.

Съпратиецът му Жельо Бойчев добави, че е станало ясно, че от приведените 17 милиона за адаптирането на НДК за нуждите на председателството ни на ЕС 3 милиона са похарчени нецелесъобразно, а обществените поръчки са опорочени.

"Строителството е извършвано без контрол и избран технически надзор, така че не е имало никой, който да установи нито качеството, нито количеството на извършената работа", допълни той.

Според червения Атанас Костадинов около ремонта на НДК са лъснали едни от най-негативните черти на политическата класа.

"Свидетели сме на най - уродливите прояви на алчност и корупция", отсече той.

Велислава Кръстева от ДПС беше категорична, че е видно, че има "чадър" над Мирослав Боршош, но пък не е ясно на какво се дължи "великанското търпение" на премиера.

Според нея работата на временната комисия, както и на управлението на ГЕРБ, е като историята на Кристофор Колумб, който не е знаел къде отива, после не знаел къде се намира, а като се върнал не знаел къде е бил.

Тя смята, че в крайна сметка истината ще излезе наяве и цитира театрала Константин Станиславски, който казва, че когато в началото на спектакъла на стената виси пушка непременно ще гръмне до края на представлението.

"Не стана ясно за какво са похарчените тези 17 милиона лева, но стана ясно кой се е разпореждал еднолично с тях, известно е, че НДК в момента няма пари, но е неизвестно къде са", коментира още Кръстева.

Йордан Цонев пък предупреди, че партията не е тефлонов тиган да не му се лепи нищо и трябва да се внимава, защото скандала около НДК е голямо петно за България.

Въпреки острите критики в крайна сметка мнозинството не се съгласи с искането на БСП и ДПС да се удължи работата на комисията до края септември.

Опозицията се мотивира с факта, че още не е готов докладът на Инспектората на МС, който прави проверка за харченето на парите за НДК. Те искаха да се запознаят и с доклада на агенцията на държава финансова инспекция, който също не е е готов.

Анкетната комисията беше създадена в края на юни.

На няколко заседания членовете й разпитаха всички отговорни лица за подготовката на НДК за българското председателство.

Единственият, който отказа да се яви пред политиците от комисията беше Мирослав Боршош.

Народните представители се обединиха около констатацията, че са налице съмнения за нарушения в НДК. Те препоръчват проверка на Сметната палата за финансовото управление на Двореца от 2015 до 2017 г.

В доклада от 33 страници е описана хронологията на отпускането на средствата, резултата от заключенията на външния одит на НДК, както и най-важната информация, представена от лицата, които бяха изслушани пред комисията.

В него не са включени изложенията на главния прокурор Сотир Цацаров, както и данните предоставени от ДАНС, тъй като представляват класифицирана информация.