Парламентът скри партийните субсидии

Депутатите отхвърлиха предложението за създаване на временна анкетна комисия, която да проследи изразходването на държавните субсидии за партиите.

07.09.2011 | 15:09 Редактор:
Парламентът скри партийните субсидии
Парламентът скри партийните субсидии

Парламентът отхвърли предложението на „Синята коалиция“ и „Коалиция за България“ за създаването на временна анкетна комисия, която да установи какво се случва с държавната субсидия на независимите народни представители. Идеята дойде след като през юни депутати напуснаха различни партии и заявиха подкрепата си за ГЕРБ.
Предложенията за създаване на споменатата комисия, която да проследи изразходването на средствата от държавната субсидия, се появиха след ескалиране на подозренията, че субсидиите на независимите депутати се прехвърлят в касата на ГЕРБ. Такъв проверяващ орган обаче няма да има.
Единствено ГЕРБ и независимите депутати не подкрепиха предложението на опозицията днес, тъй като такова разследване вече е поръчано на Сметната палата. Според сега действащия закон държавната субсидия следва депутатът, а не цветът му. Така когато той напусне партията, от която е избран, субсидията излиза извън партийната каса. Сини и червени обаче подозират, че напусналите РЗС и Атака народни представители получават парите на бившите си партии, но те отиват в касата на ГЕРБ, тъй като независимите са заявили подкрепа към управляващите.
Анкетната комисия, която няма да бъде създадена, , трябваше да предложи и промени в Закона за политическите партии и да блокира  номадството на народните избраници.
Отцепилите се от партиите си вече независими народни представители заявиха, че получават субсидията, която се полага на депутат, но са я дарили на Фонд за лечение на деца.
Десетимата независими депутати отрекоха да са преминали към редиците на ГЕРБ и подчертаха, че подкрепата им е само гласна и не са подписвали декларации за принадлежност. Един народен представител получава 50 хил. лв. годишно от държавата, извън заплатата и бонусите си. Тези средства се изразходват от партията, в която членува.