До 2015 г. въвеждат система за наблюдение на границата с Турция

Работата около организацията за изграждането на проекта беше възложена на министъра на вътрешните работи.

07.09.2011 | 14:28
До 2015 г. въвеждат система за наблюдение на границата с Турция
До 2015 г. въвеждат система за наблюдение на границата с Турция

До 30 юни 2015 г. трябва да заработи интегрирана система за наблюдение по границата с Турция, в участъка граничен пункт Лесово – устието на р. Резовска. Работата около организацията за изграждането на проекта беше възложена на министъра на вътрешните работи на днешното заседание на Министерския съвет. За целта ще бъде проведена процедура с прогнозна стойност до 23 млн. евро по Закона за обществените поръчки.
По-голямата част от необходимите пари идват от Фонда за външни граници на Европейския съюз. 75 на сто от средствата, необходими за реализацията на интегрираната система, са европейски пари, а останалите ще се осигуряват целево всяка година с държавния бюджет, стана ясно от заседанието на МС.
Проектът е включен в Многогодишната програма 2010-2013 г.  по Фонда за външни граници, одобрена с Решение на Европейската комисия от 17 март 2011 г. С изпълнението му ще се повиши съществено сигурността на българо-турската граница, определяна като една от външните граници на ЕС с голям миграционен натиск от граждани на трети страни.