България отстъпва по конкурентоспособност

Оценката за глобалната конкурентоспособност е базирана на 12 показателя, които отразяват отразява микро и макроикономическите аспекти на страните.

07.09.2011 | 14:14 Редактор: Мариета Иванова
България отстъпва по конкурентоспособност

България отстъпва с три позиции в общото класиране в поредния доклад за глобалната конкурентоспособност (The Global Competitiveness Report 2011-2012) на Световния икономически форум (СИФ). Информацията е на Центъра за икономическо развитие (ЦИР), който е партньор на СИФ за България.
В класацията са включени 142 икономики като България през 2011 г. се нарежда на 74 позиция при 71 –а през 2010 г.
Причините за отстъплението са свързани с известно влошаване на класирането по отношение на: ефективност на стоковите пазари, технологична готовност, степен на развитие на бизнеса, инфраструктура, иновативност. Същевременно има подобрение по показателите, свързани с институциите, финансовите пазари, ефективността на пазара на труда, образование и квалификация.
За поредна година най-конкурентоспособна е икономиката на Швейцария, следвана от Сингапур. САЩ отстъпват от четвърто на пето място. Сред водещите десет икономики се нареждат още Швеция /3-та/, Финландия /4-та/, Германия - /6-та/, Нидерландия - /7-ма/, Дания - /8-ма/, Великобритания - /10-та/. На десета позиция в доклада на СИФ е Япония.
Докладът на ЦИР отчита влошаване на конкурентоспособността на американската икономика през последните години. В същото време състоянието на икономиките на страните от Европейския съюз остава постоянно. С най- бързи темпове по ръст на конкурентоспособността е Китай.
След България в класацията на СИФ се нарежда Румъния. Северната ни съседка отстъпва с цели 10 позиции за една година от 67 до 77 място.
Гърция се нарежда на 90 място в списъка по конкурентоспособност заради дълговата криза и високата безработица.
Сред страните от Централна и Източна Европа най- добри резултати според показателите на СИФ отчита Естония (33 – та в класацията), следвана от Чехия (38) и Словения (57).
Оценката за глобалната конкурентоспособност е базирана на 12 показателя, които отразяват отразява микро и макроикономическите аспекти на страните.  Това са: институции, инфраструктура, макроикономическа среда, здравеопазване и основно образование, висше образование и обучение, ефективност на стоковите пазари, ефективност на пазара на труда, финансови пазари, размер на пазара, технологична готовност, степен на развитие на бизнеса, иновативност.