Данъчни проверки по зеленчуковите тържища

Част от оборота на търговците излезе на светло.

03.09.2011 | 12:40
Данъчни проверки по зеленчуковите тържища

Данъчните нарушения на стоковите тържища в страната са по- малко през тази година, сочат резултатите от проверките на експертите на Националната агенция по приходите.
Данъчните са следили произхода на стоките, които се продават на тържищата, както и за това дали се издават необходимите документи за покупко-продажба. Инспекторите на НАП са проверявали и данните, описани в митническите декларации за внос на стоките от земеделски производители.
 „Ако направим сравнение с миналата година, данъчните нарушения или по-скоро неотчитането на оборота от селскостопанска продукция е намаляло спрямо миналата година,“  коментира пред Bulgaria on air говорителят на НАП Росен Бъчваров.
При констатиране на нарушение се съставя акт  - търговец, който не издаде фискален бон, се наказва с финансова санкция в размер от 500 до 2 000 лв. При повторно нарушение глобата е от 1000 до 4 000 лв. Продавачът, който не издал касова бележка, ще бъде глобен от 100 до 500 лева.
„По-важният, по-положителният ефект беше, че много голяма част от оборота, който не е деклариран, излезе на светло,“ отбелязва Росен Бъчваров.
От приходната агенция припомниха, че зеленчуковите борси са подложени на непрекъснат данъчен контрол.