720 млн. лв е бюджетният дефицит на страната

Постъпленията по КФП на страната са се увеличили, заради повишените приходи от косвени данъци, които са нараснали с над 13%.

01.09.2011 | 16:34
720 млн. лв е бюджетният дефицит на страната

Бюджетният дефицит към края на юли е над 720млн. лв, или около 1% от прогнозирания БВП, съобщиха от финансовото министерство. Само за юли държавната хазна излиза на минус със 70 млн. лева.
Постъпленията по Консолидираната фискална програма на страната са се увеличили, заради повишените приходи от косвени данъци, които са нараснали с над 13%. Приходите от преки данъци също се увеличават спрямо същия период на миналата година.
Разходите по бюджета обаче, са повече от предвидените и са в размер на почти 15 млн. лв., което е с почти 3% повече от предварително заложените за годината.
Фискалният резерв на България към 31 юли 2011г. възлиза на почти 5 млрд. лева. В доклада се казва още, че българската икономика запазва тенденцията за плавно излизане от кризата през първото полугодие на годината.  Въпреки това, инфлацията, както и високият ръст на безработицата в страната се отразяват негативно на финансовото състояние на домакинствата.