НС отхвърли ветото за дипломатическата служба (видео)

„Коалиция за България“ ще атакува прегласувания закон в Конституционния съд.

01.09.2011 | 16:21 Редактор:
НС отхвърли ветото за дипломатическата служба (видео)
НС отхвърли ветото за дипломатическата служба (видео)

Парламентът отхвърли ветото на президента за Закона за дипломатическата служба. С промените се забранява на лица, принадлежали към бившата Държавна сигурност, да заемат дипломатически постове. „Коалиция за България“ ще атакува прегласувания закон в Конституционния съд.
Законът за дипломатическата служба беше прегласуван след като президентът наложи вето върху него преди лятната ваканция на парламента. Промените забраняват на кадри от бившите тайни служби да заемат постове в дипломатическите ни мисии. Освен това предвижда и разширяване на функциите на министъра на външните работи, които изземват тези на държавния глава.
Външният министър Николай Младенов се закани да отзове всички кадри зад граница с установена принадлежност към ДС.
Представителите на парламентарната група на „Коалиция за България“, които не подкрепиха закона, се заканиха да атакуват промените в Конституционния съд. Според тях не се прави разграничение между заеманите постове в тайните служби. Ограничението трябва да е за лица, заемали ръководни длъжности в Държавна сигурност, а не и за служители от ниските нива. Такава е практиката в останалите посттоталитарни страни.
Недопустимо е да се отзовават дипломати с агентурно минало при положение, че в ГЕРБ има областни управители и висши държавни служители, които са били агенти на тайните служби, твърди още опозицията.