Отпадна изискването за деклариране на валута при пътуване в ЕС

Агенция „Митници“ ще проверява по собствена инициатива лица, за които има съмнение, че изнасят големи суми пари с неясен произход.

01.09.2011 | 14:53 Редактор:
Отпадна изискването за деклариране на валута при пътуване в ЕС
Отпадна изискването за деклариране на валута при пътуване в ЕС

Свободното движение на валута и ценности в Европейския съюз е факт. Народните представители премахнаха ограничението за деклариране над 10 хил. евро пред митниците при напускане на страната. Промяната е наложена от Брюксел, заради многобройни жалби от българи, които неведнъж са били възпрепятствани от митническите власти. В бъдеще Агенция „Митници“ ще проверява случайни лица и фирми, които излизат зад граница за пренасяната от тях валута.
Поскъпването на швейцарския франк, което ще затрудни плащанията на заемите на страните от Централна и Източна Европа, не заплашва България. Анализатори предупредиха, че след десет години икономиката на региона ще претърпи крах, заради повишаването стойностите на заемите във франкове. България обаче няма такива опасност.
Предвиждат се и промени в Закона за дейността на Агенция „Митници“, които ще позволят на служителите й да разследват. Новото звено ще трябва да затегне митническия контрол и да пресича по-ефективно контрабандата.