Минималната заплата - 270 лв.

Новият размер на минималното възнаграждение ще даде отражение върху размера на обезщетенията за майчинство, пари за докторантите, социалните плащания.

01.09.2011 | 10:33
Минималната заплата - 270 лв.

От 1 септември минималната работна заплата в страната се увеличава от 240 лв. на 270 лв. Добавката към вдовишката пенсията се увеличава от 20 на 26,5 на сто.
Съгласно промени в Кодекса за социално осигуряване, приети от Народно събрание, по-високата пенсия ще получават 700 000 души. Около 500 000 от тях взимат пенсия от 250 лв. Новият размер на минималното възнаграждение ще даде отражение върху размера на обезщетенията за майчинство, пари за докторантите, социалните плащания.
Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и синдикатите отдавна настояват за увеличение на минималната заплата.  Младенов заяви, че едва след като има ръст на производителността, може да се говори за ново увеличение на минималните доходи до размер от 290 лв. Повишаването на минималната заплата предполага увеличаване и на осигуровките.
Минималното заплащане у нас е най-ниско в Европейския съюз.  И с настоящото й увеличение, страната ни отново остава на опашката по размер на заплащането. За сравнение в Румъния минималната заплата е 150 евро или 300 лева. Разговорите у нас за ръст на това възнаграждение вървят от миналата година. Синдикатите и работодателите все още не могат да се обединят около общо решение. Със сигурност повишението на най-ниската, регламентирана от закона заплата до 270 лева, ще налее повече данъци и осигуровки в бюджета, който страда от  дефицит от приходи.