Атентатът в "Сарафово": Надеждите за възмездие гаснат

Поредният опит за започване на съдебния процес ще бъде на 20 септември

18.07.2017 | 18:42 Редактор: Иван Берберов
Атентатът в

Днес се навършват 5 години от бомбения атентат на летище "Сарафово" в Бургас, при който загинаха 6 души. Пред издигнатия мемориал на летището се проведе церемония, възпоменаваща загиналите. 

Надеждите за възмездие на близките на загиналите остават напразни, тъй като 5 години след трагедията съдебното следствие все още не е започнало заради невъзможността на властите да съберат в съдебната зала всички пострадали при атентата, както и семействата на загиналите.

Военното крило на "Хизбула" да бъде страна по процеса за атентата в "Сарафово", са поискали пострадалите при инцидента. Това каза председателят на Специализирания наказателен съд Георги Ушев. Следващият опит да се даде ход на делото ще бъде направен на 20 септември.

В 17:23 ч. на 18 юли 2012 г. летище "Сарафово" беше разтърсено от силен взрив. Автобус с израелски туристи стана мишена на терористична атака. Жертви паднаха петима израелски граждани, както и шофьорът на автобуса Мустафа Кьосев, а още 37 бяха ранени. 

При атаката загина и самият атентатор Мохамед Хасан Ел Хюсейни - 23-годишен студент с френско и ливанско гражданство. 

Израелските власти обвиниха Иран и "Хизбула" за атаката, а седем месеца по-късно страната ни също посочи ливанската шиитска организация като отговорна за случилото се в Бургас. 

Всяка година близките на загиналите израелски туристи идват за възпоменателна церемония на летище "Сарафово", а животите им - завинаги променени.