940 лв. среден доход през второто тримесечие

Размерът на разходите на лице от домакинството през второто тримесечие на годината е 870 лв.

31.08.2011 | 14:42
940 лв. среден доход през второто тримесечие

Общият доход средно на лице от домакинство през второто тримесечие на 2011  г.  е  940 лв. е общият доход средно на лице от домакинство през второто тримесечие на 2011  г. , сочат данните на Националния статистически институт. На годишна база това е ръст от 3.8 %.
Основната част от общия доход на домакинствата (82.5%) се формира от получаваната работна заплата и пенсиите.
Средният доход от заплата през вторите три месеца на 2011 г. на лице от домакинството възлиза на 494  лв. или с 8.4%  повече спрямо същото тримесечие на миналата. В същото време относителният дял на работната заплата в общия доход нараства от 50.3 на 52.5%, или с 2.2 процентни пункта. 
Доходите от пенсии през второто тримесечие на 2011  г.  спрямо същото тримесечие на предходната година почти се запазват и са 282  лв.  средно на лице от домакинство. Пенсиите формират 30 % от относителния дял в общия доход на домакинствата и бележи спад от 1.3 процентни пункта на годишна база.
През второто тримесечие на 2011 г. доходите от самостоятелна заетост средно на лице от домакинството нарастват спрямо същото тримесечие на миналата година и достигат 75 лева.
Относителният им дял слабо се повишава с 1.2  процентни пункта и представлява 8 %  от общия доход.
Другите доходи от социално осигуряване и социални помощи през второто тримесечие на 2011  г.  имат сравнително малко значение за формирането на общия доход на домакинствата.  За периода те се повишават с 8.3%,  като достигат 32  лв.  средно на лице от домакинството,  а относителният им дял се повишава незначително с 0.1  процентни пункта и представлява 3.3% от общия доход.
През второто тримесечие на 2011  г.  относителният дял на паричния доход на домакинствата в общия доход почти се запазва и достига 98.2% от него.
Размерът на разходите на лице от домакинството през второто тримесечие на годината е 870 лв. Това повишение от 8.2% на годишна база. Най- голям дял от разходите формират тези за храна и жилище (енергия,  горива,  вода и др.)  и достигат 49.5% през второто тримесечие на годината. 
Разходите за здравеопазване през второто тримесечие също се увеличават с 11.5% на годишна база и възлизат на 51 лв. средно на лице. Делът им в общия разход е 5.8%  и се увеличава незначително с 0.1  процентни пункта спрямо същото тримесечие на 2010 година. 
През второто тримесечие националната статистика отчита повишение на разходите за транспорт и съобщения – с 6%, и на тези за облекло и обувки с 18.5%  на лице от домакинствата.
Проучване на Институт „Отворено общество“ за икономическото състояние на домакинствата в България сочи,  че не се наблюдава увеличение на неравенството при разпределението на доходите сред населението.  Така тези, които са заети в по-печелившите сфери  печелят повече като дял от общия доход.  За анализа се използва директна оценка на чистия месечен доход на домакинствата.  Резултатите от статистиката не свидетелстват икономическият растеж да е повлиял благоприятно за намаляване на бедността. Като генерален извод от националното изследване може да се посочи, че  в периода преди кризата липсва силно изявена средна класа от домакинства  с постоянни и равни доходи и, че рецесията  най-малко е засегнала по-бедните, тъй като не се е отразила върху състоянието им  и доходите им , а просто ги е замразила.