Търговията с цветя отчита ръст (видео)

Икономическата криза се отразява не само на заетите малки площи на софийските пазари, но и на луксозните и просторни бутици за цветя в големите търговски центрове.

31.08.2011 | 10:17
Търговията с цветя отчита ръст (видео)

Търговията на цветя у нас процъфтява. Въпреки че броят на цветарските магазини намалява, производството на цветя за родния пазар се увеличава.
Заради кризата  производителите на цветя все по-често са принудени да затварят магазините си. За сметка на това пък пласираната на пазара стока е в по- голям размер.
По данни на Българската агенция по безопасност на храните  миналата година в страната са издадени 172 растителни паспорта за движение на  близо 2 500 000 цветни декоративни видове на територията на страната. За сравнение през 2009 г. в България са издадени общо  88 паспорта за 1 600 000 растения.  Търговците на едро и дребно обаче, приемат скептично статистиката.
„Август месец е отпускарски сезон и като цяло е по- слаб откъм продажби- коментира пред Bulgaria on air Иво Спасов, търговец на цветя. - Оживление има от април до юни. Миналата година септември стагнацията беше много голяма, не само при мен, а масово при всички цветари“.
Икономическата криза се отразява не само на заетите малки площи на софийските пазари, но и на луксозните и просторни бутици за цветя в  големите търговски центрове. Въпреки това, българите продължават да отделят средства, за да зарадват близките си хора по различни поводи.
От анкета на Bulgaria on air стана ясно, че българите предпочитат да подарят цветя между 3 и 4 пъти в годината, а максималната отделяна сума за целта е 60 лв.
Празникът, на който  има най-голямо търсене  и съответно печалба   за търговците, е 8-ми март. През лятото пазарът на цветя предлага  освен разнообразие и ниски цени.
Търговците на цветя споделят, че розата е сред най- масово предпочитаните цветя. Като най- трайни посочват лилиума, гербера. Наред с българските оранжерии, цветя се внасят и от Еквадор, Холандия, Израел.
Официално лицензираните оранжерии, разсадници, градински центрове и  борси в у нас са 253.  Един от най-големите производители  и търговци са в района на Бургас, Варна и  Велико Търново, където се намира най-голямото производство на посадъчен материал за рози.
Столичната община ще стартира тръжни  процедури през септември  за нови заети площи и сгради, в които да се преместят част от търговците, които в момента продават цветя на улицата.