€12 млн. дневно приходи в туризма през август

Бизнесът в сектора определя резултатите от сезона като добри.

30.08.2011 | 15:59
€12 млн. дневно приходи в туризма през август

С около 15 % са се увеличили приходите от чуждестранни туристи през настоящия летен сезон в сравнение с този от 2010 г. Това сочат предварителните данни на Българската туристическа камара. Само през последните дни на август приходите от чуждестранните туристи възлизат на 10-12 млн. евро дневно. Бизнесът в сектора определя резултатите от сезона като добри.
Наред с ръста в приходите, се наблюдава и разместване в Топ 3 на държавите, от които идват най-много туристи. Според данните на летищата в Бургас и Варна, за първи път руските туристи, които тази година достигат близо 300 хил. души, изпреварват летовниците, дошли от Германия, чийто брой до момента е около 240 хиляди души. Ръст от около 20 на сто има и при обслужените  пътници от Чехия и Полша. Гостите от Великобритания и скандинавските държави са на нивата от миналата година. 
Очаква се през първата седмица на септември заетостта на морските хотели с три, четири и пет звезди да бъде около 70-80%. За високата заетост към края на сезона допринасят и намаленията в цените, които след 20 август в повечето хотели са в размер на около 1/5-та от досегашната цена.