Клиентите на такситата намаляват (видео)

Цените на услугата за превоз няма да се увеличава.

30.08.2011 | 10:53 Редактор:
Клиентите на такситата намаляват (видео)
Клиентите на такситата намаляват (видео)

30 % по-малко са клиентите на столичните таксита. Традиционно летните месеци са по- слаби за таксиметровите фирми. От „Съюз Такси“, обаче се оплакват че таксиметровите компании не успяват да се върнат на нивата отпреди кризата, въпреки че цените не са скачали от 3 години насам: около 70 стотинки за километър е дневната тарифа и 90 - нощната.

 “Спадът беше почувстван още в началото на кризата – заяви пред Bulgaria on air председателят на „Съюз Такси“ Кирил Ризов. - Между 30 и 50 % бих казал.  През юли и август, както и през януари трафикът е по-малък  - много столичани ги няма, оттам и клиентелата намалява.”

За да си върнат клиентите, такситата прибягват и до нови пазарни трикове. Една от компаниите в столицата предлага превоз срещу 4 лв. за 20 мин. Подобна практика за плащане на час, а не на километър обаче е извън закона.

 „Наредба 34 от закона за автомобилните превози не позволява превозът да се извършва на час – сподели Кирил Ризов. – Той се засича на километри и престой“.

В същото време броят на таксиметровите коли не намалява. Около 6 хил. оперират само в София. Напоследък, заради по-слабия оборот, професията шофьор на такси се оказва непривлекателна. Все повече компании търсят водачи за взетите под аренда автомобили.