Редом с брашното и ориза заради инфлацията в цените на хранителните продукти ще поскъпне още и какаото, прогнозират от Федерацията на сладкарите в България.За една година цената на захарта е скочила двойно на международните стокови борси. Досега това повишение не се беше отразило на сладкарските изделия, но краят на статичните цени наближа, прогнозират от федерацията на сладкарите. С около 60 % ще поскъпне шоколадът в края на годината. Тенденцията е неизбежна, като се има предвид, че и цената на какаото расте в световен план. За да се запазят цените на шоколада, например, производителите ще започнат да използват повече примеси и емулгатори, което ще се отрази на качеството на шоколада. Родният пазар вече е залят от евтини шоколади от съседна Румъния, които се продават под 1 лв. в магазините, но в състава им чистият шоколад е едва 6 %, обясняват сладкарите. Като заместител на захарта се използват все по-често подсладители, които се търгуват на по-ниски цени.Влияние върху производството ще окаже и увеличението на стойността на горивата.