50 млн. лв. са платили застрахователите на клиенти

Брутният премиен приход на компаниите в сектора възлиза над 800 млн. лв.

25.08.2011 | 15:06 Редактор:
50 млн. лв. са платили застрахователите на клиенти
50 млн. лв. са платили застрахователите на клиенти

Застрахователните дружества отчитат двоен ръст на финансовите резултати за първото полугодие, сочат данните на Комисията по финансов надзор. За сметка на това лек спад бележи брутният премиен приход. Най-голям дял в застраховането заема гражданската отговорност и автокаското.
Над 22 млн. лв. е финансовият резултат на застрахователните дружества у нас за първите 6 месеца на година. Брутният премиен приход на  компаниите в сектора възлиза над 800 млн. лв. Това е лек спад с 2 стотни спрямо данните за 2010 г. Тенденцията показва, че дружествата са намалили дивидентите от таксите на различните застраховки в резултат на високата конкуренция.
В общи линии раздвижването на застрахователния пазар се дължи на повишените цени на гражданската отговорност и автокаското.
Комисията по финансов надзор установява, че в бранша има нов лидер. Това е ДЗИ с общ пазарен дял от 12.5 %. Разликата между първите 5 компании е минимална. С над 10 % дял са още Булстрад, Бул Инс, Армеец и Алианц.
Почти 50 млн. лв. са изплатили застрахователните компании на клиентите си за първите 6 месеца. Ръст по приходи отчитат и дружествата за доброволно здравно осигуряване.