Храната в България е два пъти по-скъпа, отколкото в Германия, става ясно от последните данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Килограм захар в Германия струва 1.30 лева, а у нас - 2.24 лева. Само от януари храните в България са поскъпнали с близо 25 %, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. По-скъпи също са брашното, млечните продукти, яйцата и варивата. Така например, килограм ориз струва 2. 30 лв. при 1.90 лв. през януари. Сиренето е поскъпнало с 20 стотинки, а яйцата с шест. Най-драстично е поскъпнал кашкавалът – от 7 на 11 лв. за килограм, при това в разгара на летния сезон, когато обикновено цените на млечните продукти падат. Според председателят на Комисията по стоковите борси и тържищата захарта би трябвало да струва в нашите магазини 1,45 лева, а брашното 56 стотинки. По-високите цени се обясняват с липсата на конкуренция. Прогнозите на експертите са храните да започнат да поевтиняват през ноември.