Борисов категоричен: Българското председателство на Съвета на ЕС не е застрашено

Темата в пленарната зала беше поставена от БСП

07.07.2017 | 19:02 Редактор: Мария Аладжова
Борисов категоричен: Българското председателство на Съвета на ЕС не е застрашено

Българското председателство на Съвета на ЕС не е застрашено, категоричен е премиерът Бойко Борисов. Повод за коментара на премиера са публикации, според които евродепутати от Холандия и Франция са предложили то да бъде поето от Австрия, тъй като България няма да се подготви в срок. 

Темата за председателството беше поставена и от социалистите в пленарната зала:  "Г-н министър-председател, за съжаление вашето правителство сведе председателството до вътрешнопартийни спорове, в обвинения в корупция, в натиск. Спорове за обществени поръчки за пари", заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Борисов не отговори на Нинова, а в кулоарите беше лаконичен, че проблем с председателството няма.

На въпрос поемал ли е ангажимент България да приеме допълнителна квота от мигранти, премиерът отговори: "Ние се бяхме съгласили на 1200, които по релокация да дойдат в България. Дойдоха двама, единият избяга".

Що се отнася до Европа на две скорости, Борисов каза, че правителството полагало много усилия да влезем в чакалнята на еврозоната и  обясни, че от понеделник имаме целия достъп до Шенгенската информационна система. 

Още от парламентарния ден - в репортажа на Иван Иванов.