Забраната българи да работят в Холандия остава (видео)

До три седмица парламентът в Амстердам ще реши дали да допусне българи и румънци до вътрешния пазар на труда.

22.08.2011 | 14:19
Забраната българи да работят в Холандия остава (видео)

След три седмици ще стане ясно дали Холандия ще отвори отново пазара си на труда за България и Румъния. Това съобщи ръководителят на холандската делегация у нас Хер Коопманс. Той се среща с представители от Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта. Преди девет месеца парламентът в Амстердам забрани на българи и румънци да работят в Холандия. Налице е вероятност пазарът на труда за Холандия да бъде частично отворен. Недостигът на кадри е най- голям в сферите на строителството и селското стопанство. Ако българите бъдат допуснати отново до холандския трудов пазар, то легалната заетост ще е възможна само в някои провинции. Ръководителят на холандската делегация у нас Хер Коопманс не се ангажира с конкретно решение.

„Технически това е възможно, има такава опция – заяви Коопманс.-  Аз конкретно не мога да потвърдя, защото това ще е политическо решение. Тепърва ще правим изводи“.

В момента 10 хил. българи работят легално в Холандия. Тъй като те са започнали работа преди забраната, ще запазят местата си. Причината за затварянето на трудовия пазар на Холандия е растящата безработица там и големият брой трудови емигранти от Югоизточна Европа. При отваряне на пазара, българи ще бъдат допускани на работа само с предварително сключен договор с посредник в страната за заявена позиция от холандски работодатели.

„Сега приключваме работното си посещение – подчерта Коопманс.-  Ще решим какво да правим с България и Румъния след като се върнем в Холандия и докладваме в парламента.  След около три седмици ще сме взели решение“.

Забраната за работа в Холандия за българи и румънци важи до 2014 г. Ако страната ни бъде приета в Шенген по-рано, това ограничение ще отпадне. Именно правителството в Амстердам блокира членството на България в безвизовото пространство заедно с Франция и Германия.