Стартира нова електронна услуга на НОИ

Безработните ще могат да подават заявленията си за обезщетение онлайн

01.07.2017 | 09:48 Редактор: Мария Аладжова
Стартира нова електронна услуга на НОИ

Българите, които останат без работа, вече ще могат да подават заявленията си за обезщетение и онлайн. Това е нова услуга, която Националният осигурителен институт предлага от 1 юли. Идеята е да се спести ходенето до офис на НОИ и чакането пред гише.

За да подаде заявление за обезщетение за безработица онлайн, човек се нуждае или от електронен подпис, какъвто малко българи имат, или от персонален идентификационен код.

Лицата, които нямат квалифициран електронен подпис, ще ползват персонален идентификационен код (ПИК). Този код могат да получат от най-близкото териториално поделение на НОИ, обясняват от НОИ-Пловдив.

Оказва се, че много българи вече разполагат със свой ПИК и си спестяват ходенето на място и висенето на опашки. Веднъж издаден, с този код могат да се правят много справки, които са свързани с осигуряването на лицето, във връзка с отпускането и изплащането на пенсиите и с паричните обезщетения.

Целта е именно да се сложи край на чакането пред гишетата. Новата онлайн услуга, стартираща от 1 юли, допълва други 65, достъпни за хората с електронен подпис или ПИК. За миналата година онлайн услугите на НОИ са били ползвани 8 милиона пъти.