fallback

Икономии на гориво осигурява новата кула на „Летище София“ (видео)

Новата техника ще намали максимално времето на движение на самолетите по пистата.

19.08.2011 | 13:59

Новата кула на „Летище София“ ще е висока 50 метра и ще е на площ от  над 2400 кв. м. Модерна техника ще позволи на авиодиспечерите да наблюдават цялата зона на летището и ще осигурява видимост на 360 градуса. Основният риск в момента е, че за ръководителите на полети има зони с ограничена видимост. Кулата ще може да обслужва и бъдеща втора летателна писта, както и нова площадка за хеликоптерите на МВР.

Новата  техника ще намали максимално времето на движение на самолетите по пистата, като по този начин авиокомпаниите ще правят икономии на гориво. Шумът от самолетите също ще бъде намален до много ниски нива. Ще е възможно кацане и излитане и при гъста мъгла.

На този етап все още не е ясно дали столичното летище ще бъде отдадено на концесия. Процедурите за това обаче скоро ще започнат, заяви транспортният министър Ивайло Московски по време на подписването на договора за строителство на новата контролна кула на „Летище София“. Остава актуален и въпросът за това кое летище на Балканите ще ръководи въздушното пространство над региона.

fallback
Още от България
fallback