fallback

Протестът за полицейски заплати остава - МВР и синдикатите не се споразумяха

Към исковете на недоволните служители на реда се включва и отмяна на реформата на Румяна Бъчварова

29.06.2017 | 15:42 Автор: Иван Берберов

Ръководството на МВР и полицейските синдикати не се споразумяха за увеличение на заплатите на униформените и след поредните преговори. Националният протест на полицаите, насрочен за 5 юли, остава, предаде Dnes.bg.

Това обявиха от СФСМВР след днешните разговори, в които участва и вътрешният министър Румен Радев.  

"Министър Радев заяви, че ако зависи от него, веднага би ги вдигнал, но не зависи. Започнало е решаването на проблема с липсващите униформи", заяви председателят на СФСМВР Валентин Попов, цитиран от "Нова телевизия".

Синдикатите настояваха заплатата на полицаите да се увеличи с между 10% и 20% тази година. Още преди дни вътрешният министър обясни, че това няма как да стане и, че увеличение на възнагражденията може да бъде предвидено едва с бюджета за догодина.

Синдикатите искат и да бъде приет изцяло нов закон за Министерството на вътрешните работи, с който да се отмени реформата, проведена от предишното ръководство на МВР с вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Според тях именно тази реформа е довела до големи разлики в заплащането на служители, заемащи една и съща позиция.

Сред исканията на полицаите бе и осигуряването на нови униформи. В понеделник премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че ще осигури средства за тях.

Утре в парламента предстои да се разгледат промени в закона за МВР, внесени от ГЕРБ, с които да се позволи раздаването на полицаите на парични компенсации за времето, в което не са получавали униформи, а сами са ги купували.

 

fallback
Още от България
fallback