Плащанията по еврофондовете изостават (видео)

Средно по 44 млн. евро на месец са плащанията от началото на годината, спрямо 54 млн. евро година по- рано.

16.08.2011 | 13:48
Плащанията по еврофондовете изостават (видео)

Плащанията по седемте европейски оперативни програми изостават към края на юли 2011 г. в сравнение със същия период година по- рано, показват данните на Министерството на финансите за усвоените пари в края на миналия месец.
Средно по 44 млн. евро на месец са плащанията от началото на годината. В сравнение същия период на миналата година тази сума е била 54 млн. евро. Най-големи са разплащанията по програмите "Административен капацитет" и "Транспорт“. От 1 млрд. евро по програмата за бизнеса "Конкурентоспособност" са платени едва 22%. Най-бавно върви плащането по програма "Околна среда". 
Сред причините за по-ниската скорост на плащанията през тази година е превеждането на почти 200 млн. евро по инициативата JEREMIE, които са част от оперативната програма "Конкурентоспособност". За да ускорят плащанията от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма планират да насочат близо 200 млн. евро към фонд за кредитиране на малките и средни фирми.
Според данните на финансовото министерство четири години и половина след започването на действие на програмите са разплатени малко над 1 млрд. евро. Това е едва 14% от общата сума, която е близо 8 млрд. евро.
"Скромните плащания" по европроекти, както ги определят представители на Европейската комисия, са сред основните забележки на Брюксел към страната ни.