Българският държавен дълг запазва нива на нисък риск

4,53% среднопретеглена доходност постигнаха седемгодишни държавни ценни книжа на преведения преди ден аукцион.

16.08.2011 | 09:40 Редактор:
Българският държавен дълг запазва нива на нисък риск
Българският държавен дълг запазва нива на нисък риск

4,53% среднопретеглена доходност постигнаха седемгодишни държавни ценни книжа на преведения преди ден аукцион, съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите. Постигната стойност е най- ниската на проведените до момента аукциони за продажба на ДЦК от тази емисия след пускането й в обращение на 17 февруари 2010 година, при доходност 5,33% и регистрирания пик в доходността от 6,09% на аукциона на 3 май 2010 година.  Пласираният номинал от емисията е в размер на 40 млн. лв., с което общият й обем в обращение достигна 170 млн. лева. Постигнатата доходност по емисията е  по-добра от стойността на текущата доходност на деноминираните в евро еврооблигации със сходен остатъчен матуритет на Унгария и Турция.
Аукционът се проведе при значителен интерес от страна на пазарните участници, като търсеното количество надвиши близо два пъти предложения за продажба обем ДЦК с коефициент на покритие 1,86. Реализираният спред към германските федерални облигации със сходен остатъчен матуритет е около 294 б.т., като също отбелязва намаление спрямо предходните преотваряния на емисията.
Предвид продължаващата несигурност на европейските финансови пазари и проблемите, свързани с държавния дълг и кредитния рейтинг на САЩ, цената за финансиране на българското правителство на вътрешния пазар остава стабилна във всички матуритетни сегменти, като дори отбелязва намаление в сравнение с предходната година. В резултат на провежданата политика на стриктна фискална дисциплина, дефицитът по консолидираната фискална програма за периода януари-юни 2011 г. намалява на 0,9% от БВП в сравнение с 2,2% дефицит за първото полугодие на 2010 година. За същият период текущата сметка е положителна и възлиза на 541,8 млн. евро (1,4% от БВП) при дефицит от 862,5 млн. евро (2,4% от БВП) за януари-юни 2010 г., като основен фактор за подобреното салдо е по-ниският с 865,9 млн. евро търговски дефицит.
Министерството на финансите оценява доверието на инвестиционна общност към провежданата от правителството политика в областта на публичните финанси и продължава да търси възможности за подходящи инвестиционни алтернативи за възможно най-голям кръг от участници на пазара на ДЦК като същевременно запази политиката си по поддържане на стриктна фискална дисциплина.