Холандия, Кипър и Русия с най-много инвестиции в България (видео)

Сред секторите с най-големи инвестиции са транспортът и съобщенията.

15.08.2011 | 16:18
Холандия, Кипър и Русия с най-много инвестиции в България (видео)

През първата половина на 2011 г. преките чуждестранни инвестиции в България нарастват с едва 7,9 млн. евро. Данните сочат, че най-сериозно е изтичането на капитал към дружества в Германия, Великобритания и Япония.
През първата половина на тази година нетните плащания към германските инвеститори за достигнали общо 248,2 млн. евро. Статистиката показа, че най-големи инвеститори у нас за периода януари – юни са Холандия, Кипър и Русия. От БНБ коментират, че ниските инвестиционни нива се дължат на нетните плащания по вътрешнофирмени кредити в съответствие с погасителните планове на предприятията.
Свитият вътрешен пазар прави по-малко изгодно за чуждестранните компании да инвестират в реалната икономика на България. За сравнение през първата половина на 2010 г., в условията на рецесия, преките инвестиции в България са регистрирали ръст с 532,7 млн. евро или 1,5% от БВП. Финансистите обясниха, че дори и ниският корпоративен данък върху печалбата в размер на 10% не е достатъчен за да привлече компаниите към нашата страна.