Пазарът на луксозни имоти се съживява

До 1200 евро на кв.м са склонни да платят клиентите на имоти с етикет "лукс".

15.08.2011 | 11:44
Пазарът на луксозни имоти се съживява
Пазарът на луксозни имоти се съживява

Пазарът на луксозни имоти се стабилизира, сочат данните на консултантските агенции. Най-търсени са къщите на цена между 400 и 600 хил. евро и големи апартаменти до 350 хил. евро. В столицата най-предпочитани от купувачите са кварталите „Изток“ и „Иван Вазов“.
До 1200 евро на кв.м са склонни да платят клиентите на имоти с етикет "лукс". Заможните купувачи предпочитат големите апартаменти с 3 спални и над 200 кв.м застроена площ, както и къщите с голям двор.
София, Варна, Бургас и Пловдив са първенците по предлагане на луксозни имоти. В столицата най-скъпите места за живеене са в района на Докторската градина, кварталите "Изток" и "Иван Вазов", около Южния парк и американското посолство. Луксозни домове могат да бъдат намерени и в жилищните комплекси в покрайнините на София.
Брокерите отбелязват, че презастрояването, липсата на канализация и шумът са изгонили платежоспособните наематели и купувачи от квартали като "Лозенец". Основното предизвикателство пред купувачите често се оказва завишените цени на имотите. Това е  причината някои  от тях да останат по-дълго време  на пазара и впоследствие да се обезценяват. Така след договарянето, цената често драстично се редуцира, като крайната сума може да достигне до 40% по-ниска от офертната.
От началото на 2011 г. колебанието на цените на луксозните имоти в страната е около 5%. Въпреки това, в последните три години поевтиняването бележи стойности между 20-30%.