Липсата на квалифицирани кадри – препятствие пред инвестициите (видео)

Връзката между образованието и бизнеса в слаба.

12.08.2011 | 16:25
Липсата на квалифицирани кадри – препятствие пред инвестициите (видео)

Бизнесът има нужда от специализирани кадри, а образованието не ги осигурява, което принуждава фирмите да изнасят своята продукция зад граница. Това обясни заместник-председателят на Българска стопанска камара Камен Колев на специален брифинг по темата.
Колев сподели, че разликата между търсене и предлагане на професионални кадри у нас води до сериозни затруднения за бизнес сектора.
Бизнесът в момента изпитва нужда от инженери и кадри с технически профил. В същото време висшите училища планират ненужни кадри за бизнеса,“ заяви заместник-председателят на БСК.
Колев обясни, че в момента действа централизирана система на финансиране на висшите учебни заведения и това кара ВУЗ-овете да не се стремят към повишаване качеството на образованието, което също се превръща в проблем за бизнеса.
Според Камен Колев е необходима промяна на този принцип, което да стимулира повишаването на качеството на образованието.
„В момента такъв стимул няма – подчерта Колев. - Липсата на квалифицирана работна ръка се превръща във водещ проблем при насочването на инвестициите, не само за чуждестранните, но и на местните.“
Нежеланието на бизнеса да плаща за образование се дължи на разминаването между придобитата квалификация и необходимите умения за работа, смята директорът на Центъра за професионално образование към Българската стопанска камара Даниела Симидчиева.
Според нея демографката криза у нас, както и високият процент на ранно напуснали или непосещаващи училище деца е крайно тревожен.
“Ние предлагаме в семействата, в които има деца ранно напуснали или непосещаващи училище да бъдат лишавани от всякакъв вид социални помощи,” информира Симидчиева.
Тя добави още, че е необходимо икономическото и социалното министерство, заедно с браншовите организации да излязат с план, от какви точно специалисти се нуждае стопанството и само тези специалности да бъдат държавно финансирани. Така според БСК бизнесът ще започне да инвестира в образованието, тъй като фирмите реално ще инвестират в свето бъдеще.