До седмици стартира проектирането на газовата връзка с Гърция

Проектът „Междусистемна връзка Гърция – България“ е с отпуснато Европейско съфинансиране на стойност €45.000.000 по Програмата за възстановяване на Европа (EEPR).

12.08.2011 | 10:16 Редактор: Мариета Иванова
До седмици стартира проектирането на газовата връзка с Гърция

Реалното изпълнение на дейностите на проектиране и ОВОС на междусистемната връзка Гърция - България (IGB) ще започнат в края на август като заложения краен срок е през 2012 г. Това стана ясно след подписването на договора за цялостен технически проект и ОВОС - Front End Engineering Design (FEED) и Environmental Impact Assessment (EIA).
Документът беше подписан преди ден между българската компания ICGB AD, която трябва да проектира, изгради и експлоатира газовата връзка Гърция - България, и Консорциумът Penspen Ltd - C&M Engineering SA. Международният търг за възлагане на реализацията на проекта стартира през януари 2011 г.
Тръбопроводът е с дължина 170 км. Преносният капацитет е 3 млрд. куб.м годишно с възможност за увеличение до 5 млрд. куб.м. и реверсивен поток, съобщават от БЕХ. Газопроводът ще свързва Комотини (Гърция) и Стара Загора (България). Очаква се  да влезе в експлоатация през 2014 г.
Междусистемната връзка Гърция - България е проект от стратегическо значение за двете страни и региона,  тъй като засилва сигурността и осигурява диверсификация на доставките в Югоизточна Европа. Реализацията на IGB, заедно с развитието на газовия коридор Турция – Гърция – Италия (ITGI) ще осигури възможност за доставка на каспийски и средноазиатски газ към Европа. Междусистемната връзка осигурява възможност и за доставки на втечнен природен газ от LNG терминалите в Гърция и Турция.
Проектът „Междусистемна връзка Гърция – България“ е с отпуснато Европейско съфинансиране на стойност €45.000.000 по Програмата за възстановяване на Европа (EEPR).
Компания “Ай Си Джи Би” АД (ICGB AD) е основана на 5 януари 2011 в София с цел изграждане и експлоатация на тръбопровода. Акционери в нея са “Български Енергиен Холдинг“ ЕАД (50%) и IGI Poseidon SA (50%).
Консорциум Penspen Ltd - C&M Engineering S.A   са работили заедно по различни газови проекти в региона. Penspen е независима група от компании, предоставящи проучвания, инженеринг, управление на проекти, експлоатация и поддръжка на нефтената и газовата промишленост за тръбопроводи, пренос, съхранение и производствени съоръжения- сухоземни и морски. Регионалният партньор на Penspen C&M Engineering S.A е  утвърдена компания за консултантски и проектантски услуги, специализирана в енергийния сектор.