До 699 лв. нараства средната заплата на тримесечна основа към юни

В същото време на месечна основа възнагражденията регистрират спад.

09.08.2011 | 17:02
До 699 лв. нараства средната заплата на тримесечна основа към юни

Средната месечна работна заплата нараства с 4.2% до 699 лв. през второто тримесечие на 2011 г. спрямо първите три месеца на годината, сочат предварителните данни на Националния статистически институт. В същото време на месечна основа възнагражденията регистрират спад и докато през април средната заплата е била в размер от 710 лв., през май е 698 лв., а през юни достига 690 лв.
По предварителни данни  наетите лица по трудово и служебно правоотношение се увеличават с 2.3% в края на към края на юни спрямо края на март. Така заетите достигат 2.2 млн. души.
Най-голям е ръстът на заетите в секторите „Хотелиерство“ и „Ресторантьорство“ - над 40 на сто. В „Селското, горското и рибното стопанство“ има увеличение с 5.3 процента. Намаление на заетите се наблюдава в секторите „Образование“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“.
Най- високи са трудовите възнаграждения в сектора на „Далекосъобщенията“ - над 1500 лева, в сектора на „Енергетиката“ – над 1400, и „Финансовите и застрахователните дейности“.
Най- ниски са заплатите в „Администрацията“ и „Хотелиерството“, отчитат от Националната статистика.