Около 250 хил.лв. от частни дарения за МВР от началото на годината (видео)

Сумата е значително по – малка от средствата, които ведомството е получило за същия период през 2010 г.

09.08.2011 | 14:51
Около 250 хил.лв. от частни дарения за МВР от началото на годината (видео)

Дарения на стойност почти 250 хил.лв. е получило МВР от частни и физически лица от началото на годината. Общият размер на получените суми от страната и чужбина към 30 юни 2011 г. възлиза на 15 518 572 лева. От тях получените дарения от страната са 247 647 лв., а от ЕС – 15 270 925 лева.
Сумата е значително по – малка от средствата, които  ведомството е получило за същия период през 2010 г. В този контекст  заместник-вътрешният министър Димитър Георгиев  отрече всички критики за неправомерно взети дарения от криминално проявени лица.
„Даренията се получават въз основа на закон – заяви на специална пресконференция Димитър Георгиев. - Ние не нарушаваме закона. Всеки един дарител трябва да отговаря на определени условия. Той попълва декларация, в която удостоверява, че не е извършил престъпления. Допълнително в Министерството на вътрешните работи ние проверяваме дали има криминално минало,“ поясни заместник-министърът на вътрешните работи.
Със заповед на вътрешния министър  Цветан Цветанов от  16 юни всички дарители попълват декларация за произхода на средствата.
До края на октомври се очаква да бъде публикуван и списъкът с имената на хората, подпомогнали вътрешното ведомство  до момента.  Списъкът може да остане непълен, защото „законът позволява дарителят да не пожелае да бъде известявано неговото име“, отбеляза заместник-министър Георгиев.
От вътрешното министерство обещаха да ограничат даренията от частни лица  и да усвояват повече средства по европейски програми. Парите, които досега са получавали под формата на доброволна помощ  ще бъдат компенсирани от държавния бюджет.