12 % от доходите си спестяват работещите без трудов договор (видео)

Работодателят в случая също спестява от вноските за осигурителните фондове.

08.08.2011 | 14:05
12 % от доходите си спестяват работещите без трудов договор (видео)

Ръст на работещите в сивия сектор, отчетоха от Българската стопанска камара.  До 60% от хората работят без трудов договор  в секторите хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и строителство. От Българската стопанска камара настояват не само работодателите, но и работниците, които се съгласяват да работят без уредени трудови отношения, да бъдат глобявани. Така по думите на заместник-председателя на БСК Камен Колев ще намалеят работещите без договор.
 „Все повече хора, особено сега при сезонната заетост, действително се наемат без трудов договор – отбеляза Камен Колев. - Другата често срещана практика е афиширането на ниски трудови договори, близки до минималните социално-осигурителни прагове. Така се получава друго възнаграждение, което е по- различно от това по основния договор“.
Средно 12 % от дохода си спестяват хората, които са предпочели да работят без договор. Работодателят в случая също спестява от вноските за осигурителните фондове. Всеки втори у нас пък работи с условия в трудовите си договори, които не отговарят на истината. Причината за ръста на работещите в сивия сектор според кАмарата е, непривлекателните осигурителни системи.
Заместник- председателят на БСК подчерта, че хората се нуждаят и от определени стимули, за да се осигуряват. 
„Един път негативният ефект е по отношение на осигурителната система – подчерта Камен Колев. - Това води до дефицит на средства и то за сегашните пенсионери, за тези, които имат нужда от здравно осигуряване. Второто не по-малко важно за нас е, че се деформира нормалната пазарна среда. Този, които укрива осигуровки, не афишира истинските трудови възнаграждения. Всъщност това е нелоялна конкуренция, която изкривява пазарните отношения,“ допълни още Колев.
В момента всеки работодател, които е наел работник без трудов договор, заплаща глоба  между 1500 и 20 хлд. лева при първо нарушение. Работникът в този случай не носи наказателна отговорност.