Вместо във Варна самолетите може да се приземяват в Букурещ

Съществува вероятност цената на билетите да се повиши, ако самолетите зареждат извън България.

02.08.2011 | 14:10 Редактор:
Вместо във Варна самолетите може да се приземяват в Букурещ
Вместо във Варна самолетите може да се приземяват в Букурещ

Авиокомпаниите обмислят вариант да се приземяват в Букурещ вместо във Варна, ако не бъдат възобновени доставките на горива за авиацията.
От Асоциацията за авиокомпаниите заявиха, че вече са получили запасите от Държавния резерв, но отпуснатото количество ще стигне за около седмица.
Полетите на авиокомпаниите се изпълняват по график. Авиокомпаниите са предприели мерки за икономии на гориво. На летищата във Варна и Бургас останалото от кацналите самолети гориво се складира в запасите. Танкирането на керосин, обаче е краткосрочно решение на проблема с недостига на гориво.
Съществува вероятност цената на билетите да се повиши, ако самолетите зареждат извън България. Увеличението ще важи само за закупените билети след началото на кризата с горива, провокирана от спирането на доставките от Лукойл.
От Асоциацията на авиокомпаниите се надяват Лукойл да възстанови доставките на керосин, така както възобнови и количества дизел за БДЖ.
Преди ден стана ясно, че железниците имат резерв от дизел  само за 2 седмици. По договор те нямат право да търгуват с други компании освен в Лукойл. След като железниците изплатят задълженията си към петролната компания в размер на 2.5 млн.лв. ще започнат преговори за доставки на дизел и от други страни.