150 хил. деца от уязвимите групи не ходят на училище и детска градина

Всяка година 15 хил. отпадат от училищната мрежа, половината от тях заминават в чужбина с родителите си

15.06.2017 | 21:30 Редактор: Жанета Нейкова
150 хил. деца от уязвимите групи не ходят на училище и детска градина

150 хиляди деца от уязвимите групи не ходят на училище и детска градина, съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева на дискусия за мерките за задържане на децата в образователната система, предава Dnes.bg

Всяка година 15 хиляди деца отпадат от училищната мрежа, като половината от тях заминават с родителите си в чужбина, уточни Такева.

Според нея общините, МВР и другите институции трябва да затегнат дисциплината за регистрирането на семействата, които се местят от едно населено място в друго.

"Ако се направи проверка, ще видите, че една голяма част от хората от уязвимите групи идват в София, идват във Варна, но те не са се регистрирали, така който и да иска да направи проверка и да обхване техните деца в училище или в детската градина, не може да го направи", обясни Такева.

На дискусия, организирана от просветното министерство, вицепремиерът Томислав Дончев призна, че проблемът със задържането на децата в училище няма как да бъде решен с усилията само на една институция.

"Ако искаме резултат, трябва да се мобилизира целият държавен апарат. В решаването на този проблем трябва да се включат всички структури на МОН, на МТСП, на МВР, както и местната власт", отбеляза той.

Цялата статия прочетете в Dnes.bg :