Повече първокласници, по-малко пространство: Къде ще поберем децата?

Столичното 51-во училище реши временно проблема като се разпростря до близкия Обреден дом

15.06.2017 | 16:06 Редактор: Иван Берберов
Повече първокласници, по-малко пространство: Къде ще поберем децата?

След скандали с родители и сигнал в прокуратурата - столичното 51-во училище "Елисавета Багряна" измества занималнята в местния Обреден дом. А причината - увеличават приема, но стаите не стигат. 

Повече първокласници там ще има по настояване на родителите. 

Преди по-малко от месец родители от столичния квартал "Хиподрума" изпратиха сигнал до прокуратурата, в който описват как семейства от други райони си вадят фалшиви бележки за местожителство и работа, за да успеят да запишат децата си в 51-во училище в София. 

В резултат на това, или просто заради огромния интерес, над 300 първокласници не успяха да се класират. При втория подбор извън сметките останаха около 50 деца.

С проблема се пребориха от самото училище, от където намериха вариант да приемат всички желаещи.

От училището вече са говорили с представители на общината, откъдето им съобщили, че в Културния дом, който се използва и за Обреден, има достатъчно място, за да се съберат и част от децата. 

Търси се и вариант част от сградата на училището да се дострои, което ще реши проблема дългосрочно. Междувременно обмудсманът Мая Манолова настоя за промяна в начина, по който става класирането.

Темата остава отворена и на ниво министерство, откъдето обещават корекции, ако се види, че сегашният метод на класиране не е най-подходящ.