БСП е основният опонент за ГЕРБ и “Синята коалиция” в изборите за президент

Инициативният комитет зад Меглена Кунева посочи статуквото за водещо предизвикателство.

05.08.2011 | 18:21 Редактор: Мариета Иванова
БСП е основният опонент за ГЕРБ и “Синята коалиция” в изборите за президент
БСП е основният опонент за ГЕРБ и “Синята коалиция” в изборите за президент

В първия ден за регистрация за участие в президентските избори документи са подали осем партии и инициативни комитети, сред които ГЕРБ, “Синята коалиция”, инициативният комитет зад Меглена Кунева и ВМРО.
Първи документите си в Централната избирателна комисия са заявили представителите на ГЕРБ. Председателят на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов разчете символиката като резултат за вота през есента. Цветанов заяви, че в ГЕРБ имат представа за кандидатите за президент, като имена не бяха споменати. Основният опонент според него на предстоящите избори е БСП.
Кандидат -президентът на “Синята коалиция” Румен Христов също посочи БСП за водещ опонент, а за конкурент – ГЕРБ, предаде БТА. Христов заяви пред журналисти, че би приел подкрепа от всички политически сили, които приемат програмата му, с изключение на "Атака". Водещата цел пред претендента за президент на “Синята коалиция” е класирането на балотаж. “Десницата е алтернатива на статуквото, а не част от него - подчерта Христов. - Премиерът Бойко Борисов е десет години в управлението, левицата имаше два мандата на "Дондуков" 2, а ние сме десет години в опозиция, което не е предимство,” отбеляза още Хрисов.
Статуковото е предизвикателство пред кандидат – президентската двойка Меглена Кунева – Любомир Христов. Според социологическите проучвания целта е реалистична, заяви при регистрацията на документите в ЦИК  Борислав Цеков от инициативния комитет за издигането на Кунева за президентския пост.
ВМРО заяви участието си в президентските избори с 19 хил. подписа, които според председателя на партията Красимир Каракачанов са показателни за добрите стартови позиции.