Bulgaria Air има варианти за справяне с кризата с горивата (видео)

Авиокомпанията в момента проучва възможността да доставя керосин от рафинерии в съседни държави.

29.07.2011 | 22:57
Bulgaria Air има варианти за справяне с кризата с горивата (видео)
Bulgaria Air има варианти за справяне с кризата с горивата (видео)

Полетите на националния превозвач Bulgaria Air няма да бъдат отменяни, заради отнетия лиценз на „Лукойл“. Авиокомпанията е била предупредена официално от рафинерията за проблеми с доставките на керосин, с които самолетите й летят. Превозвачът има готовност да зарежда гориво изцяло от европейските летища, сподели изпълнителният директор на Bulgaria Air Янко Георгиев.

Авиокомпанията в момента проучва възможността да доставя керосин от рафинерии в съседни държави. Дори и да започне да купува гориво от нови доставчици, това няма да се отрази на цените на билетите.
„Като цяло не бих се ангажирал да твърдя, че ще доведе до някакво оскъпяване – подчерта Янко Георгиев. - Това е обикновена практика, която ние имаме за танкиране на гориво, тъй като цените  на различните горива варират и ние имаме специален софтуер, който ни дава ясна картина,  за да знаем от кое летище, като заредим допълнително гориво, какъв ще бъде  икономическия ефект".
От Асоциацията на българските авиокомпании критикуваха остро Lukoil Aviation -България, която доставя гориво на летищата у нас. От организацията посочват, че Lukoil Aviation -България е търговска фирма, регистрирана в България, с холандски собственик и нейният сертификат не е отнет. Тя е длъжна да изпълни договорите си с авиокомпаниите, без значение дали ще се снабдява от „Лукойл Нефтохим Бургас“ или от алтернативен източник.При необходимост, от асоциацията имат готовност да потърсят решение на въпроса по съдебен път.