Дянков: До горивото от Държавния резерв няма да се стигне (видео)

Министерството на финансите и Агенция „Митници“ водят преговори с други рафинерии от Балканите за внос на самолетно гориво.

29.07.2011 | 15:29 Редактор:
Дянков: До горивото от Държавния резерв няма да се стигне (видео)
Дянков: До горивото от Държавния резерв няма да се стигне (видео)

До използване на гориво от Държавния резерв няма да се стигне, увери министърът на финансите Симеон Дянков. Наличните количества в резерва са за 6 месеца. Вече няколко компании са започнали внос на гориво след затварянето на складове на Лукойл преди дни заради немонтираните навреме измервателни уреди.
Финансовият министър заяви, че се очаква в най- скоро време да започне внос на гориво от Румъния през Гюргево. "Няколко компании вече са преориентирали бензин към България, така че от днес вече започват допълнителни доставки, ако са необходими", заяви пред журналисти министър Дянков.
По-притеснително е, че в Държавния резерв наличното гориво за самолетите ще стигне само за месец.
Министерството на финансите и Агенция „Митници“ водят преговори с други рафинерии от Балканите за внос на самолетно гориво. „Румънската рафинерия и гръцката, които произвеждат това гориво са близо. Така, че проблем няма“, категоричен е финансовият министър.
В момента тече данъчна проверка на „Лукойл Нефтохим Бургас“. Тя ще приключи след 10 дни и трябва да установи защо има спад в платените данъци от страна на Лукойл Нефтохим. Според данните на НАП компанията е внесла 60 % по-малко ДДС за първото полугодие в сравнение с миналата година като потреблението не е намаляло.